Bölümden Haberler

Bölümümüzde "Maddenin Yapısı ve Evrenin Gizemleri" isimli konferans düzenlendi

20.5.2014

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet ZEYREK, Üniversitemizde “Maddenin Yapısı ve Evrenin Gizemleri” başlıklı konferans verdi. Prof. Dr. Mehmet ZEYREK, konferans öncesinde Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’yü makamında ziyaret ederek Üniversitemiz Şeref Defteri’ni imzaladı.

Merkezi Derslikler B 2 Salonunda gerçekleşen konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Niyazi KAHVECİ, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat KOCA, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı

Bir yüksek enerji fizikçisi olarak CERN’de birçok araştırma gerçekleştirdiğini söyleyerek konferansına başlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet ZEYREK, şöyle konuştu: “Deneysel yüksek enerji fizikçisi olarak çalışmalarım sürekli CERN’de geçmiştir. Aslında CERN maddenin yapısını araştırır. Evreni bilimsel metotlarla inceler. Bunu da teknolojiyle, bilgiyle, insanla yapar. Bilimsel çalışmalar yaklaşık 6 bin yıl önce Sümerler ile başlamıştır. Felsefe üstatlarıyla da devam etmektedir.  Aslında bilim, toplu bir şekilde yapılan çalışmalar bütünüdür. Bilim duyularımız İle elde ettiğimiz verileri akıl yoluyla soyutlayıp anlaşılır kılar. Bu olgular arasındaki nedensel ilişkileri ortaya koyar. Doğanın ilkelerini nesnel gerçeklik ile ele alır. Platonun sözü aslında herşeyi özetler. Platon şöyle der: Bilim maddenin en küçük öğesini bulmaya çalışır. Maddenin en küçük öğesi bulunmadan insan evreni asla anlayamaz. Evren büyük patlamayla başlamıştır. Parçanın fiziği maddenin yapıtaşlarını bulmayı amaçlar. Doğadaki en önemli kuvvetler elektromanyetik kuvvetlerdir. Doğada dört kuvvet mevcuttur. Bunlar elektromanyetik kuvvetler, güçlü kuvvetler, zayıf kuvvetler ve kütle çekimi kuvvetleridir. Evren hızlanarak büyüyor ve soğuyor. Adıyaman Üniversitesi olarak sizler de CERN de deneysel araştırmalara katkı yapmaktasınız. Adıyaman Üniversitesi’ni, bu toplantıyı ve sizleri akademik hayatımda önemli bir nokta olarak hatırlayacağım.”

Konferansın akabinde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ bu tür bilimsel toplantıların kendileri için önemli ufuklar açtığını belirterek bilimin idealist insanların işi olduğunu kaydetti.  İnsanların ve ülkelerin bilim sayesinde ve bilimin aynı zamanda maddi zenginliği de beraberinde getirmesinden dolayı önemli kazanımlar edindiklerini vurgulayarak bilime meraklı, bilimi sırtlayacak gençlere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, konferansından dolayı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet ZEYREK’e teşekkür etti. Plaket ve çiçek takdiminde bulundu.